Kihívás napja 2016
2016. május 25-én, szerdán iskolánk is csatlakozott a Kihívás napja nevű országos programhoz. Különböző sporttevékenységeket folytathattak a tanulók, melyek teret engedtek a jókedvnek, az ügyességnek és a csapatmunkának. A kötélhúzás és foci mellett, „kondi park” is a rendelkezésükre állt, ahol erejüket mérhették össze a tanulók. Ugyanakkor nemcsak egymással, de tanáraikkal is „versenyre” kelhettek az egyes tevékenységekben, hogy eleget tegyenek a program alapötletének.

Nemzetközi Forgácsoló Verseny 2016
2016. május 18-19-én Lukács Balázs, 11/6 osztályos tanuló 7. helyezést ért el a Nemzeti Forgácsoló Versenyen, Vyskovon, Tilinger Zoltán kíséretében. A tanuló versenyre való felkészítésben Szente Aladár vett részt. A versenyen hat ország, kilenc tanulója mérte össze tudását, ahol egy bonyolult munka esztergálása volt a feladat. A versenyzők német nyelven kapták meg a feladatot, mely alapján mindenkinek önállóan kellett elkészítenie a munkáját. A pályamű elkészítésére 7 óra állt a résztvevők rendelkezése, melyet egy szakmai zsűri értékelt.Gratulálunk a sikeres eredményhez!

„Ballag már a vén diák…”
2016. április 29-én, szombaton 10 órai kezdettel került sor az iskolai ballagásra. Végzős diákjaink búcsút intettek iskolánk hétköznapijainak és ünnepi keretek között, méltón töltötték el utolsó napjukat diákéveikből szüleik, rokonaik, ismerőseik és barátaik széles körében. A tizenegy osztályban eloszló szépszámú végzős diákunk és hozzátartozóik arcán egyszerre volt látható az öröm, a jókedv, a bánat, a megkönnyebbülés, az izgalom és a meghatódottság. A tanulók fejében azonban ott motoszkált annak tudata is, hogy egy nagy akadály még előttük áll, melyet, ha sikeresen teljesítenek, aktív részeseivé válhatnak a társadalomnak. A ballagást követő héten kezdődtek meg az írásbeli érettségi vizsgák, illetőleg a szakmai vizsgák, ahol a végzősök számot adhattak eddig megszerzett tudásukról. Június hónapban pedig szóban, illetőleg gyakorlatban kell bizonyítékot adniuk ismereteikről. A ballagási ünnepségen a végzős osztályok végigjárták az iskola folyosóit, majd az udvaron került sor az ünnepélyes búcsúztatóra. Először Gróf Valéria Igazgatóasszony köszöntötte a végzősöket, majd az alkalomhoz illő műsort követően a végzős diákok nevében Lamik Armand búcsúzott az iskolától, a tanároktól és a tanulótársaktól. Ezek után Andrásy László Igazgatóhelyettes búcsúztatta a diákokat. Végül az arra érdemes tanulók átvehették teljesítményükért, aktív iskolai tevékenységükért járó elismerésüket. A közös ünneplés után az osztályok a tantermekbe vonultak, ahol osztályfőnöküktől átvehették bizonyítványukat.

Váci Emlékplakett 2016
A hagyományoknak megfelelően minden évben sor kerül a Váci Emlékplakettek kiosztására. Az iskola rangos elismerését egy arra érdemes pedagógus és egy tanuló kaphatja meg, aki odaadó munkájával szolgálja az intézményt, és öregbíti hírnevét.
2016. április 18-án, a Váci-nap keretében történt meg az emlékplakettek átadása, melyet ebben az évben Horváth László szakoktató és Kéri Tamás 12/2. osztályos tanuló vehettek át.
Horváth László több mint 40 éve dolgozik oktatói pályán, melynek jelentős részét iskolánk berkeiben töltötte. 1972 és 2005 között vállalati szakoktatóként vezette be a „Vácis diákokat” a géplakatos, szerkezetlakatos és hegesztő szakma rejtelmeibe, 2005-től pedig az iskola tanműhelyében folytatta munkáját. Osztályfőnökként és szakoktatóként nagy szakmai tapasztalattal, emberséggel és empátiával neveli és oktatja tanulóit. Diákjai szeretik nyugalmát, tisztelik szakmai felkészültségét, tudását. Jelenleg a 9/4. hegesztő osztály osztályfőnöke.
Kéri Tamás 12/2. osztályos tanuló 2014-ben kezdte meg tanulmányait iskolánk kiegészítő kétéves képzésében szerszámkészítő szakon. Az itt eltöltött két év alatt kezdettől fogva tudatosan készült szakmai karrierjére. Szorgalma kiemelkedő, tanulmányi eredményeivel végig a legjobbak között szerepelt. Ennek köszönhetően a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a döntőbe jutott, ahol az ország 6 legjobb szerszámkészítő tanulója között bizonyíthatta tudását és rátermettségét. Kitartó, pontos, fegyelmezett munkavégzésével, szerénységével, példamutató magatartásával kiemelkedik tanulótársai közül.
Gratulálunk az iskola minden dolgozója és tanulója nevében!

Váci (DIÁK)nap 2016
2016. április 18-án került sor a Váci-nap megrendezésére. Az iskola diákönkormányzatának köszönhetően a tanulók számos érdekes, színes programon vehettek részt a délelőtt folyamán. A diáknap iskolánk névadójáról, Váci Mihályról való megemlékezéssel kezdődött, majd sor került a Váci Emlékplakettek átadására, melyet idén Horváth László szakoktató és Kéri Tamás 12/2. osztályos tanuló vehettek át. Az ünnepélyes megemlékezés és díjátadó után a tanulók birtokba vehették az iskolát, és részt vehettek a vidámsággal, szórakozással teli programokon, versenyeken. A paletta színes volt, mindenki megtalálhatta a kedvére való időtöltést: főzőverseny, focimérkőzések, katonai bemutató, lövészet, veterán motorok és autók bemutatója, KEMPO bemutató, Street Work Out, karaoke, RAP előadás, ahol tanulóink bemutatkozhattak társaik előtt. Emellett X-BOX szoba, filmvetítés, társasjátékszoba, súlyemelő verseny, angol és német verseny, sakkverseny várta az érdeklődőket. A nap végén a tanulók átvehették az aznapi teljesítményükért járó jelképes ajándékokat.
Köszönjük a szervezők fáradtságos munkáját és gratulálunk a díjazottaknak!

Árpád Kupa 2016
A Székesfehérvári SZC Váci Mihály Ipari Szakképző Iskolája és Kollégiumának csapata a 2016.04.20-án megrendezett Árpád Kupán 3. helyezést ért el, emellett Székely Jóska kollégista tanuló nyerte el a gólkirály címet. Gratulálunk a csapatnak. A csapattagok a következők voltak:

Baltavári Attila, Battyányi Attila, Bicskei Csaba, Bokréta Bence, Drankovics Dániel, Kiss László, Pordán Sándor, Somogyi György, Székely Jóska
Kép a csapatról

Vácis sikerek az országos szakmai versenyeken
Sikeresen szerepeltek diákjaink a közlekedési Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen (OSZTV) és a Nemzetgazdasági Minisztérium hatáskörébe tartozó Szakma Kiváló Tanulója Versenyen (SZKTV).
Buderer Péter 15.a osztályos tanulónk autótechnikus szakmában az OSZTV-n 10. helyezést ért el, a szakmai vizsgán szóbeli és gyakorlati vizsgarészekből felmentést kapott.
Kéri Tamás a 12/2 osztályban szerszámkészítő szakmát tanuló diákunk a SZKTV-n 3. helyezést ért el, és mentesül a szakmai vizsga letétele alól.

Gratulálunk a szép eredményekhez!

Váci-napok 2016
A sokéves hagyományoknak megfelelően, így idén is, 2016. április 18-án, hétfőn iskolánk névadójáról, Váci Mihályról emlékezünk a Váci-nap keretében. Ezen a napon tanulóinkat színes programok várják, melyek biztosítják a szórakozást, a jókedvet és látványosságot. A nap egy közös ünnepélyes megemlékezéssel kezdődik, majd a tanulók tetszés szerint részt vehetnek az iskola által kínált programokon.

Székesfehérvári Diáktanács Sportnapja 2016
2016.04.01-jén iskolánk is képviseltette magát a Bregyó Sportcentrumban megrendezett sportnapon, focibajnokság kategóriában.
Csapattagok:
1.csapat
Kovács Levente 9.B (csapatkapitány, Diószegi Noel 9.B, Kajári Krisztián 9.B, Kupeczik Márk 9.A, Závotka Ervin 11/2, Klazer Ferenc 11/2
2. csapat
Szűts Dávid 11. A, Maron Ákos 11. A, Szántó Patrik 11. A, Hosszú Márk 11. A, Forrás Gergő 11. A, Veres Csaba 11. A, Kassai Csaba 11. A
A csapatok IV. helyezést értek el.
Gratulálunk!

Kanczlerné Horváth Melinda
DMSP
Képek a sportnapról

"Székesfehérvár és az I. világháború" verseny
A Városi Levéltár és Kutatóintézet által meghirdetett „Székesfehérvár és az I. világháború" című vetélkedő 42 középiskolás csapatból iskolánk 4 fős csapata (Marton Máriusz-11/4, Rácz Patrik-11/7, Poscher Ádám-12/1, Szabó Hunor-12/1 osztályos tanulók) bejutottak a döntőbe, a 8 legjobb csapat közé. Gratulálunk! Felkészítő tanár: Nagy Lajos.

Alcoa Szakkör 2015-16 eseményei
2015. november 3-án került sor az Alcoa Alapítvány által támogatott szakkör első foglalkozására. A hiánypótló képzés, szakkör formájában az ALCOA támogatásával immár hatodszor nyújtott lehetőséget tanulóink számára, hogy az alumínium ipari tanúsítványt megszerezhessék. amivel elősegíthető tanulóink sikeres elhelyezkedése az adott szakterületen. Bővebb információk
Szakköri képek

"Ilyen a mi iskolánk" programsorozat keretében bemutatkozott intézményünk

Az eseménnyel kapcsolatos cikk és képeket megtalálhatók Székesfehérvár hivatalos honlapján

Szalagavató 2016
2016. február 12-én iskolánk szalagavató ünnepséget tartott. A rendezvényt Gróf Valéria igazgatónő ünnepi beszéde nyitotta meg. Néhány végzős osztály műsorral készült, melyet a hagyományokhoz híven a „legényavató” szertartás követett. Végül az igazgatónő feltűzte a kék szalagot a végzős osztályfőnököknek, a 11. évfolyam képviselői pedig a végzős diákoknak. Néhány fénykép a szalagavató műsorról: itt

Szép magyarbeszéd 2016
A Teleki Blanka Gimnáziumban rendezett Szép magyar beszéd megyei versenyen iskolánkat két tanuló képviselte:

Majoros Ádám 12/A
Polgár Zsolt 12/B

Majoros Ádám a szakközépiskolák kategóriájában első helyezést ért el. Gratulálunk a sikeres szerepléshez! Kép az oklevélről

Városi Diákgála 2016
2016. január 22-én került sor a XIX. VÁROSI DIÁKGÁLÁRA, melyet a Székesfehérvári SZC Bugát Pál Középiskolája rendezett a Művészetek Házában. Iskolánkat JÓNÁS OLIVÉR 10/3 osztályos tanuló képviselte WASS ALBERT: Amikor a bujdosó az Istennel beszél című versével. Gratulálunk Olivérnek a gyönyörű szavalathoz! Képekben

Kanczlerné Horváth Melinda

Városi Diákbál 2016
2016. január 15-én, immáron második alkalommal került sor a város középiskolásainak diákbáljára a Szent István Művelődési Házban. Intézményünkből Gerencsér Lóránd, Lukács Dániel, Nemes Máté, Farkas László Róbert, Klima Dávid és Somorai Tamás is az első bálozók között voltak. Iskolánk diákjai rózsát készítettek a bálkirálynőjének, melyet az est folyamán Mészáros Attila alpolgármester úr adott át a bál szépének.Képekben

Kanczlerné Horváth Melinda

Részvétel a Karácsonyi Vásáron
A 2015-ös székesfehérvári Karácsonyi Vásár egyik kis faházában "Vácis" pedagógusok a diákokkal együtt jelképes árakon kínálták azokat a termékeket, melyeket a Székesfehérvári Szakképzési Centrum diákjai saját kezüleg készítettek!

IV. Deák városi történelmi verseny
„ Határőrök voltunk Trianontól Schengenig…”
Iskolánk 2015. november 12-én részt vett a Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola által szervezett honvédelmi versenyen. A verseny témája a határvédelem volt. A rangos eseményt Varga Péter dandártábornok, Fejér megyei rendőrkapitány nyitotta meg, de tiszteletét tette többek között Fucsku Sándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoka is. Nagy Lajos tanár úr felkészítésével a versenyen Szabó Hunor, Poscher Ádám 12/1-es gépi forgácsoló, Marton Máriusz 11/4-es hegesztő és Rácz Patrik 11/7-es hegesztő képviselte iskolánkat. A verseny egy 30 kérdésből álló 3 órás írásbeli feladatsorból és egy AK 63D gépkarabély szét- és összeszerelési tudást pontozó feladatból épült fel. A fegyverszerelést 34 másodperces idővel iskolánk tanulója Szabó Hunor nyerte. Az összetett versenyben pedig a Vácis csapat a 11 induló csapatból a 3. helyezést érte el.A tanulóknak és a felkészítőjüknek is gratulálunk az eredményes szerepléshez!
Képek a versenyről

Iskolatakarítás
A Diákönkormányzat tagjai 20 fővel összefogtak és rendbe tették, takarították az iskola területét és környékét. Fontosnak tartjuk a környezetünk tisztán tartását, példát szeretnénk mutatni iskolánk minden tanulójának és felhívni figyelmüket a környezet óvására, tisztán tartására. Vállaljuk, hogy minden héten osztályonként takarítunk, felszedjük az eldobált szemetet. Bízunk a fenntartható fejlődésben!Képekben

Diákönkormányzat (Kanczlerné Horváth Melinda)

Tökfaragás 2015
A 9.évfolyam diákönkormányzati képviselői mókás tökfigurákat készítettek a gólyaavató után.Lelkesen, jó hangulatban szorgoskodtak együtt! Munkáikat az iskola aulájában tekinthették meg diáktársaik! Képekben

Kanczlerné Horváth Melinda
DÖK munkát segítő tanár

KLÍMAVOKS
Kedves Diákjaink! Tisztelt Szülők!
Iskolánk részére a globális klímavédelmi kezdeményezéshez KLÍMAVOKSOT ezen a honlapon lehet leadni november 22-ig. www.elobolygonk.hu/?/szekesfehervar/szc_vaci_mihaly
Kérjük szavazatával segítse iskolánkat a létszámukhoz képest legtöbb szavazatot leadó iskolák pénzjutalomának elnyerésében. (Fődíj: 6.000.000 Ft)
Köszönjük!

Gólyaavatás 2015
Október15-én a 9.évfolyam tanulóinak "gólyaavatót" tartott a DÖK. Színes, érdekes, játékos vetélkedők, táncok szerepeltek a programban. A diákok nagyon ügyesek voltak, az első 3 helyezett osztály oklevélben részesült. Képekben

Kanczlerné Horváth Melinda, DÖK munkát segítő pedagógus

Véradás, életmentés, önzetlenség
Sikeresen zárult a tanév első véradó napja, amely 2015.09.22-én, kedden került megrendezésre iskolánkban.Ez alkalommal 82 diák és dolgozó jelentkezett és adott vért, ezzel is hozzájárulva a vérkészlet gyarapodásához, illetve akár egy élet megmentéséhez. A véradás hasznossága a fentiek mellett az önkéntesek számára is kézzel fogható volt, hiszen egészségi állapotukról gyors és aktuális képet kaptak. A keddieseményen a jelenlevők a véradás fontosságát első kézből tapasztalhatták meg, hiszen egyik diákunk esetében vérét azonnal továbbszállították, így helyben kiderült, kinek segített önzetlenségével. A következő lehetőségig pedig ösztönzésként, csak egy mondatot kell megjegyezni: „Adj vért, adj életet!”.
Hajdu-Wohl Janka