Hop On Hop Off Váci 2015
Iskolánkból 46 diákkal autóbuszos és hajós városnéző túra keretében fedeztük fel Budapest nevezetességeit. A közel két órás buszos út után átszálltunk a Duna Yacht-ra, amivel végighajóztunk a Dunán, és megcsodáltuk Budapest látképét, a Parlamenetet, a Várat, a Citadellát. Mindannyiunknak óriási élmény volt úgy látni Budapestet, ahogy még soha
Képekben

Köszönet a TEVAgy a hős programnak az újraélesztő továbbképzésért!
Újraélesztő továbbképzésre már több alkalommal került sor az iskolában az évek alatt, de a tanárok így is érdeklődve fogadták a TEVAgy a hős program két aktivistáját, Mészáros Zalánt és Klupács Pétert, akik azt tűzték ki célul jó másfél évvel ezelőtt, hogy a legfiatalabb korosztálytól kezdve mindenkinek megmutatják, hogyan lehet vészhelyzetben okosan, ügyesen tenni valamit. Egészen pontosan ÉLETET menteni. Iskolánk dolgozói szívesen vettek részt Mészáros Zalán és Klupács Péter mentős tisztek bemutatóján, ahol mindenki felfrissíthette és gyakorolhatta is újraélesztési ismereteit. Az iskola támogatja Péter és Zalán kezdeményezését, hogy egy tanév során minden osztályban legalább 15 percet szánjanak a tanárok az újraélesztés fontosságának hangsúlyozására és a technika elsajátítására. A tanév során diákjaink körében is visszavárjuk Hőseinket, hogy mindenki felkészült legyen egy váratlan vészhelyzetre.

Az iskola tantestülete és alkalmazottai

2015. augusztus 24.
Képekben
Jutalomkönyvek
A Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány a 2014/2015 tanévre 100.000.- FT támogatást nyújtott a Váci Mihály Oktatási Kulturális és Sport Alapítvány részére jutalomkönyvek vásárlása. A támogatást felhasználtuk, ezúton is köszönjük!!

Iskola Vezetőség

Vyskov 2015
Iskolánk képviseletében a 2014/2015 tanévben is részt vett egy tanuló a Vyskov-ban megrendezett nemzetközi gépi forgácsoló versenyen. Résztvevő országok: Csehország, Szlovákia, Ausztria, Lengyelország, Oroszország, Magyarország. Erős Dávid iskolánk 10/2 osztályos tanulója kiváló teljesítménnyel a 3. helyezést szerezte meg. Kiemelkedő szorgalmával és felkészültségével valamennyi dákunk példaképévé vált. Képekben

Kísérő tanár: Tilinger Zoltán

Kiváló eredmények a 2015. évi Vasnyűvő versenyen
2015. 05. 06.-án a kisbéri Bánki Donát Szakképző Iskolában rendezték meg a minden évben hagyományosan sorra kerülő Vasnyűvő versenyt. A verseny célkitűzése a kezdetekkor a gépi forgácsoló szakma népszerűsítése volt – jelenleg is ezen szakma tanuló vetélkednek a minél jobb helyezésekért. A regionális szakmai vetélkedő a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara valamint helyi vállalkozók támogatásával került megrendezésre. 2015-ben 8 szakképző iskola tanulói indultak a versenyen. Iskolánkat az idei tanévben Sárosi Roland és Puha Tamás 11/5-ös gépi forgácsoló tanulók képviselték. Az elméleti megmérettetés 1. helyezését Sárosi Roland szerezte, míg a 2. helyezett Puha Tamás lett. A gyakorlati vizsgát 4., illetve 5. helyen teljesítette a két tanuló, de ennek ellenére az összetett 1. helyezést Sárosi Roland, míg a 2. helyezést Puha Tamás szerezte meg. A tanulóknak gratulálunk a kiemelkedő teljesítményükhöz! Képekben

Felkészítő tanáraik: Drankáné Kovács Mária és Szente Aladár.

Egy egész nap a Parlamentben
A 2015-ös Parlamenti Ifjúsági Nap alkalmából meghirdetett pályázat során nagy örömünkre sikerült az iskolánk 11.A osztályának bekerülnie a kiválasztott 250 diák közé. Az Európai Ifjúsági Hét keretében megrendezett eseményen egész-napos parlamenti látogatás, ebéddel egybekötött foglalkozás-sorozat várja a diákokat, köztük a Váci 20 tanulóját. 2015. május 7-én bepillantást nyerhetünk egy parlamenti séta mellett az Országgyűlés működésébe, a törvényhozásba. Bővíthetjük ismereteinket a demokráciáról, ráadásul játékos formában az Európai Unióról szóló ismereteinket is gazdagíthatjuk. Lehetőségünk lesz hazai és európai uniós parlamenti képviselőkkel találkozni, beszélgetni. Végül pedig az Országgyűlési Őrség díszbemutatóját is megtekinthetjük. A nap zárásaként a résztvevő 250 diákról közös csoportkép készül.

Kísérő tanárok: Tábiné Vas Tímea, Bozzai Tímea

Váci Emléknap 2015.
„És érezzék egy kézfogásról rólad, hogy jót akarsz, és te is tiszta jó vagy; s egy tekintünk elhitesse véled: - szép dolgokért élsz – és érdemes élned!” (Tiszta és jó)
1976. óta viseli iskolánk Váci Mihály, a költő, a tanító, a politikus nevét. Azóta minden évben április közepén megemlékezünk névadónkról. Az ünnepség alkalmából a kiemelkedő teljesítményt nyújtó tanulókat és pedagógusokat dicséretben részesítjük, és átadjuk a névadónk nevét viselő emlékplakettet. A Váci Emlékplakettet 2015. évben Bognár Sándor tanár úr kapta. 19 diák és 9 pedagógus dicsérő oklevélben részesült.
Gratulálunk!

Versünnep 2015
Jónás Olivér 9/3 tanuló képviselte iskolánkat Petőfi Sándor A magyar nemzet című költeményének előadásával Székesfehérváron 2015. április 12-én a 6. alkalommal megrendezett Versünnepen. Mentorként Kozáry Ferenc színművész segítette tanulónkat a felkészülésben. A rangos eseményt a Fehérvári Médiacentrum és az Egyházmegye szervezte, a verseny fővédnökei dr. Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyéspüspök voltak. Jónás Olivér színvonalas szereplésével elnyerte a Széphő Zrt. különdíját. Az intézményünk hírnevét öregbítő diáknak ezúton gratulálunk, további munkájához sok sikert kívánunk!

Hézl József felkészítő és kísérő tanár
Kép a versenyzőről

Velencei tókör túra 2015
Gubánné Ármai Erika tanárnő főszervezésével került sor harmadik alkalommal a vácis diákok tókerülő túrájára. Közel ötven vállalkozó kedvű tanuló tette meg a Velencei-tó körüli 35 km-es távot. A mostoha időjárás miatt a túrázók, majdnem fele bőrig ázott, de teljesítették a távot. Az eseménnyel kapcsolatos cikk, jelent meg a Fejér Megyei Hírlapban, amelyet az alábbi helyen lehet elolvasni. Az eseményen készített képeket itt található meg.

Diáknap 2015
2015. április 1-én tartottuk iskolánkban a diáknapot. A diákönkormányzat színes programokat állított össze. Az idei év diákkirálya a tanulók döntése, szavazata alapján Nagy Tamás lett. A programok között volt: főzőverseny, biciklis bemutató, hastánc bemutató, kempó bemutató, focibajnokság, autó-motor szépségverseny, motoros bemutató, egészségügyi bemutató, honvédelmi előadás, erőbajnokság, számítógépes LAN-party, kötélhúzó verseny, „1 perc és nyersz” vetélkedő…

Hegyi Bálint, DÖK elnök Kanczlerné Horváth Melinda DÖK munkát segítő pedagógus
Képek

Tikverőzés Mohán 2015
Február 17-én osztályommal Mohán jártunk a Húshagyó keddi tikverőzésen. Az 560 lelkes falu farsangi népszokásáról híres. A hagyomány 2011-től a kulturális világörökség része. Lényege, hogy húshagyó kedden a fiatal fiúk beöltöznek különböző maskarákba (bohóc, szalmatörök, kéményseprő, leányok). Elsődleges cél a termékenység elérése, ezenkívül a tél kiűzése. Régen úgy tartották, hogy a tikverőzéssel. befolyásolhatják a természetfölötti hatalmakat. Az emberekből kormozással űzik el a gonoszt, az ártó szellemet. Az alakoskodók házról-házra járva bekéredzkednek a tyúkudvarokba és összegyűjtik a tojásokat a portákból, este pedig lakoma készül belőle. Bekormozzák a tyúkokat is, jelképesen megbotozzák őket, ennek termékenység varázsló szerepe van. Az ide látogató vendégeket fánkkal, teával, borral fogadják a mohaiak. Az osztály önfeledt napot tölthetett Mohán, nagyon élvezetes volt megismeri ezt a hagyományt, melynek fennmaradásában Pesovár Ferenc néprajzkutatónak is fontos a szerepe, hiszen az érdeklődés eszközével életben tartotta a tikverőzést.
Képek a kirándulásról

Kanczlerné Horváth Melinda, szervező tanár.

Friedrich Margit Szavalóverseny 2015
A 19. alkalommal megrendezett versenyre két tanulóval érkeztem. A hangulat, mint mindig, most is nagyon jó volt. Szendvicsekkel, pogácsával kínáltak minket, majd következett a verseny. Két kategóriában bonyolították le a szavalatokat. A kilenc-tizedikeseknél Muskovits Dávid, osztályom tanulója Tóth Árpád: Álarcosan című versét mondta el. Ez volt első nyilvános szereplése, így megfelelő volt a felkészültsége. A tizenegy-tizenkettedikesek kategóriájában Horváth András tanuló Dsida Jenő: Nagycsütörtök című versével szerepelt. Az alkalomhoz illő verssel diákunk negyedik helyezést ért el. Tanulóink összebarátkoztak a helyi versenyzőkkel is, megbeszélték a versekhez fűződő viszonyukat. Összességében a versenyen való részvétel hasznosnak bizonyult. Köszönet érte Friedrich Margitnak és a Szabolcs Vezér Iskola tanárainak.
2015. március 6.

Németh Miklós magyartanár

SZALAGAVATÓ 2015
Iskolánkban február 20-án tartottuk végzőseink szalagavató ünnepségét a Videoton Oktatási Központ sportcsarnokában. Igazgatónő köszöntője után a 11-es búcsúztató osztályok rövid műsorukkal tették emlékezetessé végzőseink számára ezt az eseményt. Ezután vállalkozó szellemű végzős tanulóink szórakoztatták egymást és vendégeinket zenés – táncos műsoraikkal. Majd hagyományainkhoz híven következett a „legényavatási „ ceremónia. Végül a búcsúztató osztályok képviselői ünnepélyes keretek között feltűzték végzőseinknek a kék szalagot.

Képek a szalagavatóról
Jámbor Ágota, szervező

Városi Diákbál 2015
Az első városi diákbálon iskolánkból Mohl Gergő, Kocsis Ádám, Krencz Gábor és Nagy Tamás vettek részt. Nagyon jól érezték magukat, reméljük hagyománnyá válik az esemény. A Diákbál királynőjének jutalma az iskolánk által felajánlott saját készítésű rózsa volt, melyet köszönünk Vieger István tanár úrnak.

Városi Diákgála 2015
Iskolánkat Horváth András 13/A osztályos tanuló képviselte. Népdalokat énekelt, mely elnyerte a közönség tetszését és vastapssal jutalmazták.

Kanczlerné Horváth Melinda

kísérő tanár
Szépkiejtési verseny 2015
Minden tanév januárjában megrendezésre kerül a Nemes Nagy Ágnes-hét rendezvénysorozat a költőnőről elnevezett kollégiumban. A költőnő névnapja alkalmából számos programmal várták az érdeklődőket. A kulturális eseménysorozat egyik állomása a szépkiejtési verseny. Iskolánk egyik tanulója, Berki András, 10.b osztályos tanuló is részt vett ezen a megmérettetésen. A zsűri külön kiemelte őt a jó témaválasztásért, valamint a jó hangsúlyozásért.

Hézl József felkészítő tanár

Kép a versenyzőről

Együtt Szaval a Nemzet 2015
Iskolánk is csatlakozott az Együtt Szaval a Nemzet kezdeményezéshez, mely január 22-én a Magyar Kultúra Napja alkalmából kerül megszervezésre.

Együtt Szaval a Nemzet


Az idén 26. alkalommal ünnepeljük meg a Magyar Kultúra Napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. A nemzeti megemlékezések hozzájárulnak ahhoz, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, nemzeti tudatunk erősítésének, ápoljuk és továbbadjuk kultúránk tárgyi és szellemi értékeit.


Az évfordulón egy új, nemzeti összetartozást erősítő kezdeményezés indul útjára:


„EGYÜTT SZAVAL A NEMZET” címmel.


A Magyar Kultúra emléknapján országszerte, továbbá a Kárpát-medence és a világ magyarok lakta területein számos kulturális és művészeti rendezvényt tartanak.

www.egyuttszavalanemzet.hu

Videó megtekintése

Tankötelezettség
2015. január 1-től megváltozott a tankötelezettségre vonatkozó törvényi szabályozás azoknál a tanulóknál, akik 2012. szeptemberben kezdték meg először tanulmányaikat a 9. évfolyamon.
2011. évi CXC törvény a nemzeti köznevelésről 45. § (3) A tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tart, amelyben a tanuló a tizenhatodik életévét betölti. A sajátos nevelési igényű tanuló tankötelezettsége meghosszabbítható annak a tanítási évnek a végéig, amelyben a huszonharmadik életévét betölti. A tankötelezettség meghosszabbításáról a szakértői bizottság szakértői véleménye alapján az iskola igazgatója dönt.

Mézeskalács sütés
Tanulóink mézeskalácsot sütöttek a decemcer 6-i "Mit hoz a Mikulás?" programra, melyet a székesfehérvári Diáktanács szervezett. Csőgör Krisztina a mézeskalácsok készítője, Kertész Boglárka pedig a díszítésben segédkezett.) Mindketten a 12/F osztály tanulói.
Képek

Mikulás nap
December 5-én iskolánkba is megérkezett a Mikulás a diákönkormányzat szervezésében. A diákok szaloncukrot kaptak a Mikulástól és kísérőitől, a krampuszlányoktól.
Képek

Alcoa Szakkör
2014. november 4-én került sor az amerikai pályázaton 15000 dollárt nyert képzés elindítására ünnepélyes megnyitó keretében. A hiánypótló képzés szakkör formájában az ALCOA támogatásával immár negyedszer nyújt lehetőséget 40 tanuló számára az alumíniumipar rejtelmeiben való elmélyedésre, s tanúsítvány megszerzésére, amivel elősegíthető tanulóink sikeres elhelyezkedése az adott szakterületen.
Bővebben
Képek

Majoros Tamásné
A projekt koordinátoraMaranelloban jártak a Vácisok!
Az olaszországi Maranelloban található Ferrari Múzeumban tett tanulmányi kirándulásra 2014. június 5-7 -a között került sor. A kirándulás célja volt, hogy az iskola profiljával azonosítható tanulmányi kirándulást szervezzek meg, megismertessem tanulóinkat a külföldi kultúrával, gyakorolhassák a nyelvtudásukat anyanyelvi környezetben, mindezzel olyan maradandó élményt nyújtsak tanulóinknak iskolás éveikről, mely egy életen át elkíséri őket.
Képek


Bozzai Tímea
tanár

Audi Hungary Motor Kft. előadása
Az AUDI Hungary Motor Kft. Győrből megkereste iskolánk végzős tanulóit, hogy munkalehetőséget kínáljon számukra. Különösen a közlekedési szakmacsoport tanulóit kereste, kínálatukban a munkaerő napi szállítását, kedvező munkakörülményeket és versenyképes jövedelmet is ígértek. A tanulók a beugró tesztet helyben megírhatták. A 37 teszt közül 36 lett sikeres, közülük pályázhatnak a céghez tanulóink.

A jó hangulatú toborzáson készültek a képek:

Az ALCOA záróvizsga és az oklevelek átadása
Nagy örömmel gondolunk vissza az iskolánkban március 19.-én véget ért alumínium-ipari szakkörre! Az ALCOA alapítvány által támogatott szakkör záróvizsgáján és az azt követõ ünnepélyes eredményhirdetésén készültek a képek. A több oldalas feladatlap kitöltésére 1 óra állt rendelkezésünkre. 29 tanuló jutott el az utolsó megmérettetéshez. Meglepetésként ért bennünket, hogy nem csak a tanusító oklevelet kaptuk kéthez, hanem a legszorgalmasabbak értékes tárgyi jutalomban is részesültek. Ezúton szeretnénk megköszönni az ALCOA támogatását, valamint tanáraink segítőkészségét, amivel hozzájárultak ahhoz, hogy az alumínium ipari ismereteink kiszélesedjenek. A gyárlátogatások és az ALCOA dolgozóinak előadásai betekintést nyújtottak számunkra a nagy vállalat hengerművének és öntödéjének mindennapi életébe. Életre szóló élményt jelentett sokunknak a budapesti kirándulás is! Szerencsések vagyunk, hogy elvégezhettük ezt a szakkört, hiszen a tudás a miénk marad, ami a későbbiekben a munkavállalásnál is elonyt jelenthet számunkra!

Köszönettel:
11/2 osztály tanulói
Képekben:

Az ALCOA támogatásával szakmai kirándulás Budapesten
Tegnap, március 5-én, szerdán az ALCOA támogatásával egy szakmai kiránduláson vehettünk részt Budapesten. Ehhez a kiránduláshoz azért lehetett szerencsénk, mert ez volt a szakkörünk záró eseménye. Megismerhettük általánosságban az öntészet lényegét és tradícióját. Bemutattak nekünk az õskortól kezdve a mai napig használatos öntészeti eljárásokat. Ganz Ábrahám által alapított öntödét látogattuk meg. Nagyon érdekes volt, hogy a múzeumban a legapróbb részletekig minden tárgyat öntészettel formáltak meg. A múzeum után egy kiadós ebéd következett. Ebéd után meglátogattuk a közlekedési múzeumot. Megismerhettük a régi korok közlekedési remekeit és néhány alkatrészeit tüzetesebben is. Láthattuk a légi, vizi, földi jármûveket egészen a kicsi makettektõl a valódi méretekig.
Köszönjük a lehetőséget!
Nagyon tanulságos szakmai kirándulás volt.
Kirándulás képekben:>