Iskolánk, a Székesfehérvári SZC Váci Mihály Ipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma gépészeti és közlekedési szakmák oktatásában a munkaerőpiac igényeihez igazodó rugalmas iskolaszerkezetben valósítja meg képzési feladatát. Intézményünk sokszínűségét az oktatott szakmák mellett különböző tagozatai is bizonyítják.
1970. szeptember 5-én adták át a négyszintes iskolaépületet, a kollégiumi szárnyat, a tornatermet és a tanműhely épületét. Jól felkészült, komoly nevelési tapasztalatokkal rendelkező pedagógusok tanítják, oktatják diákjainkat.
A 100 fős, családias hangulatú kollégiumunkban nevelőtanárok segítik a diákok tanulmányi munkáját, a szabadidő hasznos eltöltését, kapcsolatot tartva a tanárokkal és a szülőkkel. Klubszoba, számítógépterem, könyvtár, konditerem, közös színház-, mozi látogatás, sportolási lehetőség és vidám programok teszik változatossá a kollégiumi életet.
Iskolánkban élénk sport tevékenység folyik. Jól felszerelt tornaterem, az udvaron kézi-, kosárlabda-, és futballpálya biztosítja a sportolási lehetőségeket.
Diákjaink idegen nyelvként a német vagy az angol nyelv tanulását választhatják, figyelemmel az általános iskolában tanult nyelvre.
Az 1700 m2 alapterületű tanműhely 14 oktatóterme a legkorszerűbb technikai eszközökkel rendelkezik. A CNC kabinetben több eszterga- és marógép, valamint a programozást segítő számítógépes szoftver található. Anyagvizsgáló labor, mérőterem, fényező, hegesztő műhely is helyet kapott a tanműhelyi épületszárnyban. Az autószerelő műhelyekben korszerű oktató- és diagnosztikai berendezések, eszközök biztosítják az autószerelő tanulók gyakorlati képzését.
2016. év szeptemberétől szakközépiskolai és szakgimnáziumi képzés keretében nyílt lehetőség a szakmák elsajátítására.
A nyolcadik osztályra épülő 5 évfolyamos szakközépiskola, amely az általános műveltséget megalapozó tananyag mellett a gépi forgácsoló, ipari gépész, hegesztő, épület-és szerkezetlakatos, szerszámkészítő, járműfényező és karosszérialakatos szakma megszerzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati tudást biztosítja. A tanulók a szakmai vizsga letétele után további 2 év alatt érettségi vizsgára készülnek fel. A képzés ideje alatt több szakmában is a tanulók tanulmányi eredménytől függően 10000 - 35000 Ft havi tanulmányi ösztöndíjban részesülnek. Részletek az iskola honlapján olvashatók.
A szakgimnáziumban tanulók szakmai tantárgyból is érettségi vizsgát tesznek. Az érettségi bizonyítvány meghatározott munkakör betöltésére jogosít, továbbá a diákok 1 év alatt autószerelő illetve autóelektronikai műszerész szakmát szerezhetnek.
Mindkét iskolatípusban a felsőbb évfolyamba lépés feltétele a szakmánként változó időtartamú, nyáron letöltendő összefüggő szakmai gyakorlat teljesítése.